Terug naar Nieuws

Toukomstpanel reserveert 5 miljoen subsidie voor Kansen voor Kinderen

Gepubliceerd op:

Een burgerpanel van 20 Groningers beloonde afgelopen week in Toukomst plannen en ideeën waar het lef en optimisme voor een mooier Groningen vanaf spatten. Dat leidde bij de verdeling van 100 miljoen euro tot harde keuzes. ‘Kansen voor kinderen’ is 1 van de 44 gekozen projecten, met een reservering van een budget van 5 miljoen euro.

Samen werken aan perspectief

‘Kansen voor Kinderen’ is ontwikkeld door CMO STAMM, Tintengroep en een aantal bovenlokale vrijwilligersorganisaties waaronder Kledingbank Maxima. Tijdens de eerdere burgerbeoordeling kreeg het project al 4,4 van de 5 sterren.

Helaas is armoede nog steeds een groot probleem in de provincie Groningen. Ouders die in armoede leven of met schulden te maken hebben, willen dit niet overdragen op hun kinderen. Dat is de kern van ‘Kansen voor kinderen’. In totaal 15 professionele en vrijwilligersorganisaties slaan de handen ineen om de komende 5 tot 8 jaar meer perspectief te bieden aan de kinderen en hun gezinnen.

Van het totale budget is zeker de helft bedoeld voor gezinnen met een gezinsvolgend budget en helpen we 1.000 Groningse gezinnen perspectief op de toekomst te krijgen.

Hulp voor het hele gezin

In ‘Kansen voor Kinderen’ dromen we ervan dat alle kinderen die nu opgroeien in armoede mee kunnen doen op school en nergens buiten de boot vallen. Afhankelijk van wat er nodig is om het leven van een kind en het gezin te verbeteren, leveren we ondersteuning. Soms is dat heel praktisch: kleding, een fiets, een laptop, een gezond schoolontbijt. Maar ook goede digitale- en taalvaardigheden, opvoedondersteuning en lessen over omgaan met geld. Professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers bieden ouders handvatten voor vertrouwen in zichzelf en hun situatie. Dit vertrouwen kunnen zij doorgeven aan de volgende generatie. En daarom wordt er gekozen voor een brede, provinciale aanpak, waarin elke Groningse gemeente meedoet of mee gaat doen. En het gezin als geheel wordt geholpen.

De investering in dit project is een investering in de toekomst, in gelijke kansen en mogelijkheden voor iedere Groninger. Eind februari ligt het voor aan het bestuur van het Nationaal Programma Groningen. In de periode februari-mei 2021 werken we het projectplan verder uit.

Hulp wanneer het hard nodig is

20-06-2024
 Staatssecretaris Maarten van Ooijen in gesprek over de betekenis van onafhankelijke cliëntondersteuning
Lees meer over Hulp wanneer het hard nodig is