Congres Sociaal werk en Armoedebeleid

Terug naar de bedoeling!

Op woensdag 15 juni 2022 vond het congres 'Sociaal werk en Armoedebeleid: terug naar de bedoeling!' plaats. 

Meer over de dag zelf leest u hier.

Het complete programma zag er als volgt uit:

10.00-12.00 uur

Deel 1

Openingswoord Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland opent het congres ‘Sociaal werk en het armoedebeleid’.

Lezing het geheim van Sociaal Werk Hans van Ewijk, em.-hoogleraar Humanistiek en em.-lector sociaal beleid; de opbrengsten van het onderzoek naar het geheim van sociaal werk en de rol van sociaal werk voor de toekomst

Lezing armoede en Sociaal Werk Radboud Engbersen, projectleider Sociale Basis bij Movisie over het rapport de ‘Duivelskring van de Armoede’. Wat is de betekenis van Sociaal Werk in het tegengaan van (overerfbare) armoede.

 Panelgesprek 

 Overhandiging van onderzoeksrapporten Johan Brongers en Nel Kruit bieden de rapporten ‘Het geheim van het Sociaal Werk’ en ‘De Duivelskring van Armoede’ aan Eric van Oosterhout, secretaris van de VNG en voorzitter Alliantie van Kracht tegen armoede.

 Deel 2

12.45-15.15 uur

Workshoprondes

  1. Energiearmoede 

Hoe maak je energietransitie toegankelijk voor mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden?

Heeft de sociaal werker een rol in de energietransitie? Het onderzoek dat Tintengroep deed op dit onderwerp vormt de basis voor het werk dat projectleider Mireille Peletier de komende tijd zal verzetten. Samen met Edwin Luttik (senior adviseur SWN) Marcel van Leeuwen (directeur Mensenwerk Hogeland) en Willemijn Kleijn (manager Andes) duikt zij met de deelnemers dieper in de sociale kant van de energietransitie.

  1. Jeugd en Armoede - 2 workshops

De gemeente Oldambt zet samen met Sociaal Werk Oldambt en andere partners goede stappen om de problematiek van armoede te doorbreken. Mariken Ligtvoet (Manager Beleid gemeente Oldambt) en Merel Wassink (Beleidsadviseur Sociaal Domein Jeugd) delen hun verhaal. Ze vertellen daar graag over en willen ook inspiratie bij anderen halen. Ernst Radius (senior beleidsmedewerker SWN) vult aan met zijn kennis uit landelijke informatie en voorbeelden. Het doel: ervaringen en tips delen. Met praktische oplossingen in een complexe wereld we een stap verder komen.

Ernst Radius (senior beleidsmedewerker Sociaal Werk Nederland), Gerda Andelbeek (Ervaringsdeskundige Sociaal Werk De Schans)en Joep Schuringa (Directeur Sociaal Werk De Schans) gaan samen met aanwezigen opzoek naar de kracht van het Sociaal Werk op het thema Jeugd en Armoede: kunnen we elkaar inspireren? Met lokale voorbeelden uit het Westerkwartier en landelijke voorbeelden.

  1. Intergenerationele armoede 

Tijdens deze workshop wordt de ‘vijf kapitaalsvormenbril’ opgezet. Hoe kan het onderzoek ‘Uit de duivelskring van armoede’ worden ingezet bij complexe vraagstukken die een rol spelen in de intergenerationele armoede? Nel Kruit (directeur Welstad), Annemarieke van Egeraat (senior adviseur SWN) en Jerremy Groenendal (buurtmaatschappelijk werker Welstad) en Greet van Heusden (senior adviseur TTA) pakken deze vraag samen met de deelnemers op.

  1. Het geheim van Sociaal Werk praktisch gemaakt

Heeft het verhaal van Hans van Ewijk je nieuwsgierig gemaakt? Henrieke Hofsteenge (directeur Sociaal Werk de Kop en Sociaal Werk De Kaai), Marleen Tent (Directeur Sedna) Annemiek Steenbeek (sociaal werker De Kop) en Dennis Jager (ervaringsdeskundige Welstad) organiseren een actieve workshop waarin we de stap naar de praktijk zetten. Wat bewerkstelligt sociaal werk in het tegengaan van armoede?