Alliantie van Kracht

Er komt een grootschalig onderzoek naar overerfbare armoede in de Drents-Groningse Veenkoloniën: armoede die van generatie op generatie over gaat. Het onderzoek moet leiden tot oplossingen om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Geen geld voor reparatie

Directeur Johan Brongers van welzijnsorganisatie Tinten in Gieten werkt al 30 jaar met arme gezinnen in de Veenkoloniën: "Als opbouwwerker in Zwartemeer kwam ik in de jaren '80 bij gezinnen waarvan de wasmachine of de auto stuk ging. Geen geld voor reparatie, hoe krijg je de kinderen naar school in schone kleren? Ik zie dezelfde problemen nog steeds."

Hoe werkt overerving?

Hoogleraar Plattelandsontwikkeling Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen gaat het grote onderzoek leiden: "Wat we al wel weten dat kinderen beïnvloed worden door hun ouders, grootouders en hun omgeving. Het hebben van geen of te weinig geld speelt natuurlijk een cruciale rol. Maar hoe het mechanisme van overerving exact werkt weten we niet." Brongers vult aan: "Als jij als kind van je ouders te horen krijgt dat school je niet veel op zal leveren en je van een uitkering ook kunt leven want dat doen zij ook en opa en oma ook dan stimuleert dat niet."

Meer weten? Lees dan hier verder.

Nieuwsbrieven

Wilt u graag meer weten over de Alliantie van Kracht? Regelmatig verschijnen er nieuwsbrieven over de nieuwste ontwikkelingen. De eerste nieuwsbrief die in juni 2018 is verschenen, vindt u hieronder.