Terug naar Nieuws

Project K@ns uitgeroepen tot koploper Actie Leer Netwerk VWS

Gepubliceerd op:

Project K@ns uitgeroepen tot koploper Actie Leer Netwerk VWS

Taken én de werkdruk beter verdelen in de gebieds- en  wijkteams: het is de Tintengroep gelukt door een nieuwe functie in het leven te roepen. Ieder team krijgt er op termijn een ervaringsdeskundige mbo-niveau 3 bij dankzij Koploperinitiatief K@ns. Het project is geselecteerd als ‘koplopersinitiatief’ in het kader van het Aktie Leer Netwerk van het ministerie van VWS.

Succesvol initiatief

Het Actie Leer Netwerk is onderdeel van het actieprogramma Werken in de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en legt de verbinding tussen het actieprogramma, het werkveld en het onderwijs. Vernieuwende en succesvolle initiatieven krijgen een podium en worden als ´best practice´ gedeeld met het zorgveld. Projectleider Jennifer Bakker: “Voor de Tintengroep en Noorderpoort is het een eer dat ons initiatief gewaardeerd wordt als koploper’’. 

Ervaringsdeskundigen

Tot nu toe zijn opleidingen en werkplekken voor ervaringsdeskundigen vooral beschikbaar op hbo-niveau. De Tintengroep leidt ervaringsdeskundigen zonder passende opleiding of werkervaring op tot potentiele nieuwe collega en biedt daarmee een  waardevolle aanvulling op haar dienstverlening. De opleiding is uitbesteed aan het Noorderpoort. De opleiding op niveau 3 duurt twee jaar en biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een baan in de zorg. Deelnemers aan K@ns hebben vaak een ontwrichtende ervaring meegemaakt, zoals verslavingsproblematiek, psychiatrische problematiek maar ook om mantelzorgervaring. Tijdens de opleiding bij de Tintengroep leren zij die ervaring in te zetten op een professionele manier.  

Koploperbijeenkomst

Tijdens de Koploperbijeenkomst in Bunnik op 4 november j.l. is het project ervaringsdeskundigen en de bijbehorende opleiding K@ns gedeeld met het Koplopernetwerk. Het Koplopernetwerk is een lerend netwerk van regionale zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en overheid. Tijdens deze bijeenkomst zijn de successen en geleerde lessen van het project gepresenteerd door ervaringsdeskundige Henk de Wit van de Tintengroep en projectleider Jennifer Bakker.  Projectleider Jennifer Bakker: “Tijdens een tweetal rondes mochten wij alle aanwezigen deelgenoot maken van ons initiatief, dit werd met enthousiasme ontvangen door andere aanwezige organisaties en koplopers”.

Hulp wanneer het hard nodig is

20-06-2024
 Staatssecretaris Maarten van Ooijen in gesprek over de betekenis van onafhankelijke cliëntondersteuning
Lees meer over Hulp wanneer het hard nodig is