100 jaar opbouwwerk: de kracht van samenlevingsopbouw blijft

Opbouwwerk is jarig! In 2025 vieren we 100 jaar samenlevingsopbouw in Nederland.

Wat begon in Drenthe, met betrokken burgers en sterke vrouwen, groeide uit tot een essentieel onderdeel van het sociaal werk. Een vak waarin inwoners, professionals en gemeenschappen samen bouwen aan een rechtvaardige samenleving.

Drenthe als bakermat van opbouwwerk

In 1925 werd mevrouw Bähler-Boerma uitgenodigd om mee te denken over de culturele en economische opbouw van Drenthe. Ze zat als vertegenwoordiger van de dorpshuizen voor het eerst namens ‘de burger’ aan tafel. De term opbouwwerk bestond toen nog niet, maar het fundament was gelegd.

Een van de belangrijkste pioniers van het vak was Jo Boer, directrice van Opbouw Drenthe en auteur van het boek Maatschappelijk Opbouwwerk (1960). Dankzij haar werd het vak landelijk erkend. Ter ere van haar noemen we dit jubileumjaar: #Jo100.

Samenlevingsopbouw is actueler dan ooit in heel Nederland

In tijden van grote maatschappelijke veranderingen is de waarde van opbouwwerk zichtbaar. Denk aan de energietransitie, armoede, eenzaamheid of de leefbaarheid in wijken. Sociaal werkers staan midden in de samenleving en bouwen aan sterke, betrokken gemeenschappen. Ze ondersteunen bewoners, geven ruimte aan hun stem en werken aan buurten waarin iedereen mee kan doen. Dat doen we methodisch, professioneel en vanuit bewezen praktijkkennis.

Verhalen uit de praktijk

We zien dagelijks wat samenlevingsopbouw oplevert. Toch staan we daar te weinig bij stil. Daarom vragen we sociaal werkers hun verhalen te delen. Kleine of grote successen – elk voorbeeld laat zien waarom dit vak ertoe doet.

Alles over 100 jaar opbouwwerk op één plek

Op deze pagina verzamelen we alle informatie rondom het jubileum van 100 jaar opbouwwerk. Van inspirerende verhalen en interviews tot verwijzingen naar publicaties, boeken, podcasts en bijeenkomsten. Zo hoef je niets te missen en vind je op één centrale plek alles wat je nodig hebt om mee te vieren, mee te denken en geïnspireerd te raken. Handig voor sociaal werkers, beleidsmakers, studenten en iedereen die betrokken is bij samenlevingsopbouw.