Sociale veiligheid
Binnen Tintengroep vinden we het belangrijk dat alle medewerkers zich professioneel, respectvol, vriendelijk en beleefd gedragen naar elkaar, klanten en derden. Dat is de norm. Tintengroep wil ongewenst gedrag zoals agressie, seksuele intimidatie en discriminatie voorkomen, bestrijden en bespreekbaar maken. Binnen Tintengroep hebben we daarom afspraken gemaakt over hoe met elkaar om te gaan. Deze afspraken moeten leiden tot een prettig en goed werkklimaat. Dit beleid geldt voor alle medewerkers van de Tintengroep. Hieronder verstaan we naast betaalde krachten ook vrijwilligers, ZZP’ers, flexwerkers, cliëntenraadsleden en stagiaires.
Gewenst gedrag
Tintengroep zet zich in om de eigen kracht en talenten van de inwoners in haar werkgebieden te versterken waardoor iedereen zo zelfstandig mogelijk kan deelnemen aan het dagelijks leven. De kernwaarden van Tintengroep zijn verbindend, ondernemend en professioneel. Met onze houding en ons gedrag geven we invulling aan de kernwaarde ‘professioneel’. Binnen Tintengroep gaan we zorgvuldig om met klanten, collega’s, relaties en bedrijfsmiddelen en nemen we onze professionele verantwoordelijkheid. Kortom, we handelen integer. Integriteit staat voor ‘gedrag waarin we rekening houden met de rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen’. Als Tintengroep verwachten we dus bepaald gedrag van onze medewerkers. We kunnen onszelf en elkaar daarop aanspreken.
Ongewenst en grensoverschrijdend gedrag
Onder ongewenst gedrag wordt verstaan seksuele intimidatie, agressie en discriminatie op grond van ras, leeftijd, levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat en handicap. De drie ongewenste gedragingen worden als volgt omschreven: 1. Seksuele intimidatie: ongewenste seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag. 2. Agressie: voorvallen waarbij medewerkers psychisch of fysiek worden lastiggevallen, bedreigd of aangevallen bij het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Hieronder valt ook pesten. 3. Discriminatie: elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur, die ten doel heeft de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein van het maatschappelijke leven teniet te doen of aan te tasten. Ongewenst gedrag wordt te allen tijde door Tintengroep afgewezen.
Klachtenregeling
Tintengroep hecht veel waarde aan open communicatie en een goed werkklimaat. Het is belangrijk dat medewerkers onvrede en klachten ter sprake brengen, zodat er gezamenlijk gezocht kan worden naar een oplossing en gezorgd kan worden voor een werkbare situatie. Klachten van medewerkers kunnen aanleiding zijn tot verbeteringen in de werkwijze en afspraken. Deze regeling is van toepassing voor alle medewerkers van Tintengroep. Onder medewerkers wordt verstaan: werknemers met een arbeidsovereenkomst, zzp-ers, vrijwilligers, flexwerkers, stagiairs en cliëntenraadsleden. Een medewerker die te maken krijgt met ongewenst gedrag kan zich hiermee wenden tot de vertrouwenspersoon.
Vertrouwenspersoon
Tintengroep heeft een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon is een persoon met wie je vertrouwelijkheden omtrent ‘ongewenste omgangsvormen’ kunt bespreken. Een vertrouwenspersoon zorgt voor opvang en ondersteuning en kan meedenken over welke stappen je hierin kunt zetten en/of bij welke instanties of personen je eventueel verdere ondersteuning kunt vinden. Ook met kwesties rondom integriteit, zoals handelen in strijd met de voorschriften of wetgeving en vermoedens van machtsmisbruik kun je bij de vertrouwenspersoon terecht. Let wel, alles in vertrouwelijkheid; de vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. Jij bepaalt zelf of en zo ja welke vervolgacties worden ondernomen. Een vertrouwenspersoon heeft daarnaast ook een adviserende functie naar de organisatie. De vertrouwenspersoon schrijft jaarlijks een jaarverslag met daarin benoemd hoeveel meldingen er zijn geweest en welke thema’s dit betrof.
Dit verslag is niet herleidbaar naar de personen met wie is gesproken.
Vertrouwenscontactpersoon
We werken binnen Tintengroep veel en graag samen met vrijwilligers. Hoewel de vertrouwenspersoon van Tintengroep ook beschikbaar en benaderbaar is voor vrijwilligers, kan de drempel om de vertrouwenspersoon te banderen soms toch als (te) hoog worden ervaren. Daarom hebben we werkorganisaties van Tintengroep een vertrouwenscontactpersoon (VCP). Dit is een speciaal hiervoor getrainde vrijwilliger die als laagdrempelig aanspraakpunt fungeert als er vragen of zorgen zijn, of wanneer er incidenten hebben plaatsgevonden op gebied van grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. Vertrouwenscontactpersonen nemen een belangrijke en bijzondere positie binnen de werkorganisatie in door actief te werken aan het voorkomen en signaleren van ongewenst gedrag. Deze persoon is bereikbaar voor iedereen die bij de werkorganisatie betrokken is, en kiest geen kant bij incidenten. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek. Een Vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent de organisatie. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van de vertrouwenspersoon.
Werking
Dit beleid maakt onderdeel uit van het algemene beleid van Tintengroep en moet in samenhang met andere reglementen en regelingen worden opgevat en uitgevoerd. Van cliënten en bezoekers wordt verwacht dat zij niet in strijd handelen met dit beleid. De huisregels worden op voor cliënten en bezoekers zichtbare plaatsen geplaatst. In voorkomende gevallen kunnen zij op het bestaan en de inhoud van dit beleid worden gewezen. Er zal open en daadkrachtig stelling genomen worden tegenover alle gedragingen die de organisatie niet wil. Zaken worden bespreekbaar gemaakt en niet uit de weg gegaan.